مشخصات آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان
زیر بنای آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان : چهار هزار و پانصد متر مربع
تعداد طبقه : سه طبقه
محل اجرا : استان سمنان شهرستان سمنان
همکاران مهندسان مشاور اروین معماری پارس
معمار مسئول : پیمان رزمجو
همکاران طراحی معماری : نازنین نجفی، افسانه شهباز زاده
همکاران سازه : حمید رضا نصیری
همکاران تاسیسات مکانیکال : امین تورث، مه رو مافی ، یزدان درخش
همکاران تاسیسات الکتریکال : مهدی صیدی رشبوگری
طراحی و ارجاع پروژه آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان برای من به خیلی دلایل نوستالژی بود، بعد از سالها باید روی پروژه ای خط می کشیدم که نامش یاد آور اولین پروژه شرکت و مردان نازنینی مثل دکتر سواری و آقای مطوف بود.
خود دانشگاه سمنان هم برای من خاص بود، یادم هست سال هفتاد و نه، زمانی که کارشناس سازمان برنامه و بودجه بودم به اتفاق رییسم که از اصلاح طلب ها بود بازدیدی از دانشگاه سمنان که رییسش در آن سالها دکتر (ف) بود، داشتیم، رییس اصلاح طلب من از دکتر (ف) پرسید رییس جمهور بعدی فکر می کنی کی میشه که دکتر (ف) گفت روی دکتر روحانی دارند کار می کنند، اون موقع ها این اسم اصلا ب گوشم نخورده بود بعدا در خلوت از رییس جان پرسیدم و گفت دبیر شورای عالی امنیت ملی !
بعدها که اصلا در انتخابات سال هشتاد و چهار و هشتاد و هشت خبری از ایشان نبود فراموش کرم و وقتی سال نود و دو یه یکباره به عنوان یک جهره جدید رو شدند، فهمیدم چقدر سیاست دور نگری دارد و چقدر باید صبور بود.
نحوه ارجاع این پروژه هم باز برای من نوستالژی بود، آقای خروطی را از همان سال های سازمان برنامه و بودجه می شناختم، بلند قامت ، صورتی مهربان و لبخندی install شده بر روی صورت و با روابط عمومی بالا و شهره به صداقت .
روزی بعد از 20 سال از دوران سازمان برنامه و بودجه موبالیم زنگ خورد و پروژه ساختمانهای سه گانه دانشگاه گرمسار را به ما ارجاع داد و پس از آن روی لطف و مهربانی همیشگی اش حلقه اتصال ما به دانشگاه سمنان شد .
جلسات دفاعیه پروژه هم داستان جالب خود را داشت، من در جلسات در مقابل مردانی که جملگی با تجربه و از اساتید قدیمی و علمی بودند و دارای اصول خاص خود بودند و یک بار هم در جریان پروژه کتابخانه دانشگاه از اصول خود دست کشیده بودند و انتقادات بسیاری از سوی سازمان برنامه و بودجه به جان خریده بودند و دیگر حاضر نبودند که از اصول خود میلیمتری عقب بایستند، باید طرح را ارایه می کردم.
در طراحی پروژه آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان دوست داشتم طرحی آوانگارد را ارایه دهم اما در جلسات دفاعیه که بی شباهت به ارایه در مجلس لرد های انگلیس نبود میسر نشد. لرد های نازنین در این پروژه هرگز کوتاه نیامدند و نتیجه طرحی شد که به آن می پردازیم، از نتیجه شاید راضی باشیم اما ترجیح خودمان طرح دیگری بود .
آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان یک آزمایشگاه تخصصی است که زیر نظر معاونت پژوهشی دانشگاه به تحقیق ، پژوهش و ارتباط با صنعت خواهد پرداخت.
اهداف دانشگاه از ساخت آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان
- گسترش رویکردهای عملی در فرایند آموزش و پژوهش در دانشگاه
- برقراری ارتباط فعالیت های پژوهشی دانشگاه با صنعت
- فراهم نمودن شرایط برقراری ارتباط پژوهش های دانشگاهی با پروژه های عملی خارج از دانشگاه
- تسهیل در بهرهگیری دانشجویان مقاطع مختلف و اساتید از امکانات آزمایشگاهها و کارگاهها در پایاننامهها، طرحهای پژوهشی و فعالیتهای عملی
- ارائه خدمات تجهیزاتی برای پژوهشگران خارج دانشگاه
- برقراری ارتباط آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه هنر با سایر دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور
- فراهم نمودن بستر مناسب برای برقراری ارتباط با سایر آزمایشگاهها و کارگاههای پیشرو در سایر کشورها
- پیگیری تجهیز آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه به لوازم و امکانات روز مناسب برای فعالیتهای پژوهشی و عملی و فراهم نمودن شرایط حفظ و نگهداری از تجهیزات در دوران بهرهبرداری
امكانات و فضاهای آزمايشگاه هاي تحقيقاتي را از جمله آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان را ميتوان به چهار دسته ، طبقه بندي كرد .
الف) امكانات دسته A
حداكثر توانايي ها و امكانات را داشته و با انعطاف پذيري يا تبديل از يك برنامه ي كاربردي قابل استفاده ، به برنامه هاي ديگر طراحي مي شوند . اين گونه فضا ها در مرحله ي اول جهت پژوهش در رشته هاي علوم پايه ،مهندسی ، شيمي و برخي رشته هاي فيزيك در نظر گرفته مي شود . معيارهاي طراحي طوري انتخاب مي شوند كه يكپارچگي و تماميت برنامه هاي تحقيقاتي مورد نظر را در بر داشته و از تداخل آن با ديگر تحقيقات در فضاي مشابه جلوگيري كند . از سوي ديگر ، سرايت مواد سمي را براي پرسنل در پروژه هاي تحقيقاتي در زمان حال و آينده را به حداقل برساند .
ب) امكانات دسته B
از قابليت هاي محدودي براي تبديل پذيري برخورداراست . اين گونه فضا ها براي يك رشته فعاليت هاي معدودي ، از جمله رشته هاي بهداشت عمومي و يا اپيدميولوژي مناسب اند . بدون اعمال تغييرات اساسي در سامانه هاي گرمايشي ، تهويه ي هوا ، تهويه ي مطبوع ، سامانه ي برق رساني و لوله كشي نمي تواند براي پژوهش هاي مرتبط با رشته هاي علوم پايه ي شيمي و زيست شناسي مورد استفاده قرار گيرد . در طراحي اصلي ، تنها براي كنترل دماي فضا هاي خاص ، فراهم شده است .
ج) امكانات دسته C
اين امكانات شامل انبار ذخيره ي مواد ،كانال ها ،گذرگاه ها ، راهروها ، انبارهاي سر پوشيده و فضاهاي تأسيساتي مي باشد كه در اصل نقش پشتيباني تحقيقاتي را دارد . از آن جايي كه سرويس هاي تأسيساتي در اين دسته قرار نمي گيرند ، بنابراين نيازي به ساختمان ضد آتش نيست .
د) امكانات دسته D
شامل فضاهاي كاملاً اختصاصي براي كارهاي پژوهشي ويژه اي مي باشد ، مانند فضاهاي لازم براي كارهاي پژوهشي با مواد پرتوزا . تبديل اين فضاها به امور ديگر نامناسب مي باشد . معيارهاي طراحي جهت فضاهاي هر پروژه در اين دسته بايستي كاملاً مشخص و معين باشد .
میز های آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان
سه نوع ميز كار وجود دارد ، شبه جزيره اي ، جزيره ای و ديواري . همانگونه كه از نام آنها بر ميآيد:
میز های شبه جزيره اي از ديوار بيرون ميزند و ميز جزيره اي مستقل و آزاد است . با عمق بيشتر آزمايشگاهها ، بكار گيري ميزهاي جزيره اي در زواياي دقيقاً به سمت پنجره ها تقريباً اجباري شده است . اين ميزها نسبت به ميزهاي کار شبه جزيره اي ارجحيت دارند زيرا نصب تأسيسات براي آنها راحت تر و كم هزينه تر است. بيشتر كاركنان آزمايشگاه بحثي روي اين مطلب ندارند كه فضاي بزرگي مورد نياز است تا اجازه دسترسی به چهار طرف ميز جزيرهاي مجاور را فراهم سازد.
به عنوان يك قانونكلّي، ميزهاي ديواري ، نبايد زير پنجره ها قرار بگيرند. میز های جزیره ای و شبه جزیره ای برای آزمایشگاههای بزرگ و آزمایشگاههای آموزشی بیشترین کاربرد را دارند.
در آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان به علت کوچک بودن آزمایشگاه ها و ماهیت تحقیقاتی ها از میز های دیواری بیشتر در طراحی استفاده شده است .
چالشهای طراحی آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان
در طراحی آزمایشگاه های مرکزی دانشگاه سمنان وجود تعداد زیاد آزمایشگاه با تنوع زیاد از نظر امکانات مختلف و مساحت های متفاوت و از طرفی طراحی مبتنی بر مصالح بومی علی الخصوص آجر ، لزوم طراحی دو ورودی برای ساختمان ، مساحت محدود با توجه به موافقت نامه متبادله با سازمان برنامه و بودجه ، علی رغم نیاز های زیاد فضایی کارفرما از چالشهای اصلی طراحان بود.
بازدیدها: 73